Aanschaf

Het is van groot belang om goed te weten waarvoor de dwerggeit of dwergbok wordt aangeschaft. Is het puur voor een diertje om het huis of wilt u er serieus mee fokken en mee op ten­toonstellingen verschijnen?

In beide gevallen is het raadzaam om u te laten informeren door liefhebbers die jarenlange erva­ring hebben met het houden en fokken van dwerggeiten. Zij kun­nen u er op wijzen wat u allemaal geregeld moet hebben voordat u tot een aankoop over kunt gaan.

Eén of meer

Het IS niet aan te raden één dwerggeit te kopen. Het zijn kud­dedieren en alleen zullen ze zich niet op hun gemak voelen. De prijs van een dwerggeit valt doorgaans mee. Effen gekleurde (brui­ne of zwarte) dieren zijn meestal minder duur dan bonte. Vooral de liefhebbers die graag een geitje in de weide willen, kiezen graag een mooi getekend dier. Maar ook onder de landelijke dwerggeitenfokkers krijgt dc kleurfokkerij steeds meer aandacht. Indien dwerggeiten worden aange­schaft als speelkameraadje voor de kinderen is het verstandig om een drachtig geitje te kopen. Op het moment dat de lammeren wor­den geboren, is het geitje de aan­wezigheid van de kinderen gewend en accepteert ze het wan­neer de kinderen de lammeren aaien, met ze spelen en knuffelen. Zowel het moederdier als de lam­meren ontplooien zich in de regel tot een vriendelijk en dankbaar speelmaatje voor jong en oud.

Indien u gericht wilt gaan fokken is het verstandig een aankoop te doen uit een lijn die bewezen heeft om goede dieren na te kunnen laten. Hiervoor moet men zich eerst enigszins verdiepen in de Nederlandse dwerggeitenfok­kerij.

Het is verstandig om eerst contact te zoeken bij houders en fokkers van dwerggeiten bij u in de buurt. Het secretariaat van de Nederlandse Federatie van Verenigingen van Dwerggeiten­houders geeft graag advies.

Leeftijdsbepaling

Het belangrijkste kenmerk van de dwerggeit om de leeftijd te kun­nen schatten zijn de tanden. Een gebit van een volwassen dier bevat acht snijtanden en vier maal zes kiezen. Snijtanden komen in de bovenkaak niet voor. De snijtan­den en de voorste drie kiezen wisselen. De achterste drie kiezen zijn blijvend. Het wisselen van het smallere gebit, dat donker gete­kend is, naar het blijvende bredere gebit geeft houvast voor het bepa­len van de leeftijd.

Aan de groei van de hoorns kan ook enige informatie over de leef­tijd van het dieren worden ont­leend. Dwerggeiten (raszuiver) zonder hoorns komen in Nederland niet tot nauwelijks voor. Ongehoornde dieren zijn vaak kruisingen met andere onge­hoornde rassen. Op oudere leeftijd is het moeilijker de leeftijd van het dier te schatten maar in het jeugdstadium geeft het houvast. Op een leeftijd van acht weken komen de hoorntjes uit de sche­del. Op een leeftijd van een half jaar zullen ze enkele centimeters groot zijn. De booms blijven groeien totdat het dier sterft.

Indien het dier in een bepaalde levensfase te weinig kalk in het rantsoen heeft gehad zal dit tot uiting komen in de hoorns: op bepaalde plaatsen zullen deze dan dunner zijn.

De geur van de bok

Volwassen dwergbokken versprei­den een indringende geur. De meeste mensen vinden dit een onaangename geur. De bok gebruikt deze geur in de natuur om zijn territorium af te bakenen. De klier die deze geur verspreidt zit tussen de hoorns van het dier.

Vervoer

Voor het vervoer van dwerggeiten naar de bok (voor dekking) of het vervoer van en naar keuringen wordt vaak gebruik gemaakt van (klein)vee trailers. U kunt een kant-en-klare veetrailer kopen, maar u kunt ook zelf een veekarretje bouwen.

Eisen die aan een veetrailer gesteld worden zijn, onder andere:

 • ventilatie door middel van dakluik of zijventilatie;
 • achterklep voorzien van hard­houten klimlatten of rubbermat met ingegoten latten;
 • kleinveebek, min. 80 cm hoog
 • bodem met antisliplaag of rubbercoating
 • 2 sluitingen onafhankelijk functionerend van elkaar
 • vloerdikte 18 mm

Wilt u zelf aan de slag om een trailer te bouwen dan is het ver­standig om de eisen op te vragen bij de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RW) van het Ministerie van Landbouw en Visserij.

Registratie

U dient als houder van evenhoevige dieren geregistreerd te staan bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). U moet uzelf melden bij de GD. In Nederland geldt voor dwerggeiten ook de landelijke identificatieplicht (I&R). Dwerggeiten dienen voorzien te zijn van een oormerk. Voor de dwerggeit is er een speciaal klein oormerk ontwikkeld. Nadere informatie hieromtrent is te ver­krijgen bij het ministerie van LNV (www.minlnv.nl).

Indien u een dwerggeitje met ‘papieren’ koopt, staat dit dier in het N.F.D.-register (stamboek) geregistreerd. U kunt dit dier op

uw naam laten overschrijven, maar u dient dan wel lid te zijn (of te worden) van een aangeslo­ten lidvereniging. In het N.F.D.-register wordt het dier dan op uw naam gesteld, dit is belangrijk als u met het dier tentoonstellingen wilt bezoeken of wilt gaan fokken binnen het stamboek.

 

24 reacties

 1. houden van 2 dwerg geitjes puur als speel kameraadjes voor om de deur!! wat is het beste en makkelijkste bokjes of geitjes ??
  graag advies bij voorbaat dank Ton.

 2. Beste,
  Ik ben hard aan het twijfelen om 2 geitjes te nemen.Ik vroeg me dus ook af,kan je 2 dwerggeitjes in een heel groot huis houden?(waarbij ze elke keer overdag in onze redelijk grote tuin lopen) Is het ook een mogelijkheid om ze dan overdag(ik werk overdag) los te laten in de tuin(met stevige omheining) als ik er niet bij ben? Ik woon in een rustige wijk vlakbij een natuurgebied.
  Wat ik me ook nog eens afvroeg(een opkomende vraag) of dwerggeitjes geschikt zijn als huisdier voor een 12-jarige?
  Excuses voor de vele vragen,en ik hoop dat u me verder kan helpen.
  Mvg.

 3. jeannette van wijk

  Hallo,

  Ik wil graag 2 dwerggeitjes aanschaffen, wat zijn betrouwbare fokkers in nederland en belgie?

  Graag je reactie!

  Groetjes
  Jeannette

 4. Ik wil 2 geitjes, en paar kippen en een paar konijnen op een stukje land houden. Gaat dat samen?

  • Kippen en konijnen worden, naar wat ik al las en mocht ondervinden, beter niet samen gezet. Ze communiceren op andere manieren waardoor er misverstanden (gevechten) ontstaan.

 5. Kunnen dwerggeitjes ook bij twee paarden gehouden worden samen in 1 land? Of moeten ze op een apart stuk?

 6. Ik heb twee geitjes samen lopen in de weide. De bok zit afgeschermd van de geitjes en loopt dus alleen al kan hij de geiten wel zien. (Door gaas)
  Is het beter om een 2e bok erbij te doen zodat ze samen lopen of is dat voor bokken minder van belang?
  Stank maakt niet uit. Woon buitenuit en heb de ruimte.
  Vraag is puur of het beter is voor een bok samen met een andere bok te lopen of dat het niet uitmaakt.

  Ik wil de bok natuurlijk niet bij de geiten laten lopen constant.

  Ik lees het wel.

 7. Hoi, ik heb een vraag. Ik heb al diverse berichten kunnen lezen, maar ik vind nergens een geschikt antwoord op mijn verhaal. Wij wonen in Tenerife, en hebben een Finca ( boerderij) tot onze beschikking met 120.000m2 grond eromheen. (Deze grond is afgezet met een hek) We hebben een aantal paardenstallen, die ik zou kunnen gebruiken voor de geitjes waar ze zouden kunnen schuilen/slapen. We hebben daar nu ook 4 kippen, maar die lopen gewoon los over het terrein. Die kippen waren er al, en zorgen zelf voor voedsel. Er is genoeg groen op onze berg, onkruid, gras, en diverse beplanting. Ik zie hier vaak geiten gewoon los lopen bij mensen, en ik zou dat het liefste ook doen. Zo kunnen de geitjes genieten van de vrijheid en de natuur. Mijn bedoeling is om te starten met 2 geitjes of bokjes.. Maar ik vraag me af, of, en hoeveel ik ze bij zou moeten voeden als ze in de natuur genoeg te eten hebben? alvast bedankt 🙂

  • Administrator2

   Hallo,
   Sorry voor de late reactie, we hadden de spamfilter niet meer actief en zagen door het bomen het bos niet meer…
   Met zoveel grond en vooral met de diversiteit van beplanting zouden ze niet bijgevoerd hoeven te worden.
   Dit is toch 12 hectare, daar kunt u dan heel veel geiten op houden. Wel zorgen voor goede beschutting, maar dat zit volgens mij ook goed.

 8. Hallo allemaal,

  Ik heb achteraan mijn tuin een stuk grond van goed 150m2 wat ik niet gebruik. Kan ik hier eventueel dwerggeitjes (ik dacht aan 2 of 3) op houden? Aan weerskanten heb ik een dikke beukenhaag staan, is het dan nodig deze ook nog af te spannen met een omheining of is de haag voldoende? En wat met een composthoop? Kan ik deze best afschermen of is dat niet nodig?

  • Administrator4

   Hallo,
   Het stuk grond is royaal groot genoeg voor 2 a 3 geitjes.
   Ik zou de haag zeker omheinen met gaas want geiten zijn gek op bomen en struiken, er blijft weinig van over als je er niets omheen zet. En de geiten zullen er uit gaan.
   Ook de composthoop zou ik afschermen.

 9. Hey,

  We hebben momenteel 4 dwerggeitjes waarvan 2 geitjes en 2 gecastreerde bokken. Graag willen we er nog enkele geitjes bij. (wei is een 2000 m²). Best geitjes of kan er nog een (gecastreerde) bok bij?

 10. Hallo,
  Wij hebben een stuk grond van ongeveer 7are. Hierop vertoeven twee oeussantschapen (kleine soort schaapjes. Het zijn ooien.). Zij hebben een hok/stal met hooi en stro. Hoeveel dwerggeitjes mogen hierbij? Uit welke verhoudingen bestaat de groep geitjes h beste? Het is de bedoeling dat ze omkunnen met kleine kinderen.

  • Met goed bijvoeren kunnen er zeker meerdere dwerggeitjes bij. Het is wel verstandig het stuk grond onder te verdelen in meerdere stukjes, zodat je kunt ‘omweiden’. Na het omweiden het stukje mooi kort maaien (gewoon grasmaaier), dan minder kans op wormen. Geitjes is het beste en het ene dier is van nature makker dan het andere en u heeft er zelf invloed op. Een moeder met (geit)lammetjes kopen is het beste (of bokjes en die laten castreren).

 11. Hoi, Wij hebben een tuin van 200m2 en willen deze gaan inrichten. Graag zouden we een dwergeitje nemen als huisdier, best kunnen we er dan 2 nemen las ik.

  Hoeveel ruimte moeten deze krijgen? Is 60m2 te klein voor twee dwergeitjes? 60m2 is wel groot genoeg voor 1 geitje misschien, kunnen we bij dit geitje dan bijvoorbeeld konijnen zetten als gezelschap? Of best altijd twee geitjes?

  Alvast bedankt!

  • Voor twee dwerggeitjes is 60 m2 in principe wel genoeg, je moet ze toch wat hooi bijvoeren en dan is deze oppervlakte groot genoeg. Beter twee geitjes dan een met andere dieren.

 12. Hallo,
  Ik heb een weitje van 360m2 met daarop een tuinhuis van 15m2 wat als onderkomen gaat dienen voor 2 dwerggeitjes.
  Nu wil ik niet zo maar ergens geitjes vandaan halen maar geitjes met een stamboom.
  Ik woon in Someren Noord Brabant. Kunt u mij een adres geven van een goede en betrouwbare fokker?
  Alvast hartelijk dank!

  • Hallo Danny,
   Ik heb u een persoonlijk e-mailtje gestuurd met een persoon die in Brabant woont en waarmee u evt. contact kunt opnemen.
   Gr. Hilko

 13. Hoi,

  Nu weet ik dat wanneer een geit ritsig is ze zich wat anders kan gedragen.
  Maar zit er verder verschil in gedragingen tussen een geit en een gecastreerde bok?
  Voor een zorgboerderij zou u dan voor 2/3 geiten of voor een gecastreerde bok gaan?
  Graag uw gedachtes hierover.
  Groet,
  Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *