Verenigingsnieuws Centraal Nederland

 

Clubactiviteiten 2018

 

31 augustus             Opbouw Nationale Keuring

1 september             Opruimen Nationale Keuring

15 september           Open show CN

 

Verslag lammerenmorgen Centraal Nederland

Door Peter Derks

 

Lengte……Kruis………Uitstraling……..Beenwerk. Vele onderdelen zijn al beoordeeld door

de eigenaar en collega geitenfokkers. Vele oordelen zijn de revue gepasseerd, maar uiteindelijk zal toch het keuringsseizoen het verlossende woord moeten geven.

Een voorzetje voor het keuringsseizoen is de jaarlijks terugkerende lammerenmorgen van Centraal Nederland waar vaak de eerste selectie al plaatsvindt. Een bijeenkomst waar de een zijn dieren wil vergelijken en kijken waar hij staat, terwijl de ander meer achtergronden wil weten over het exterieur van een dwerggeit. Er is echter steeds één gezamenlijk doel. Er een prettige bijeenkomst van te maken.

 

Het hartelijke ontvangst van de fam. Druijff met de nodige versnaperingen onder een stralende zon in de buitenlucht was reeds een goede start van deze dag. Na een rondje sterke verhalen en anekdotes werd onze keurmeester van de dag, Johan v. Ginkel, in

startpositie gebracht. Na enkele aftastende rubrieken kwam het oordeel van de deelnemers en jury duidelijk naar voren.

 

De mannelijke deelnemers werden vertegenwoordigd in vier rubrieken. De eerste rubriek, waarin twee bokken verschenen, kwam op naam van een bokje van P. Derks. Het onderscheidt van deze Duncan zoon was minimaal met de 1B positie, een bokje van G. Hendriks.

De tweede rubriek leverde met vier deelnemers duidelijk meer strijd en discussie op. Ook hier wist een Duncan zoon van G. Druijff de kar te trekken. De tweede positie was voor een Hanno v.d. Lange Weide zoon die in vergelijking met het kopnummer hoger gesteld was.

Vervolgens een rubriek met een dubbelslag voor Fam. v. Eck. Rubriekswinnaar was Floyd. Een correcte bruine bok van Baron v.h. Rheewold. Met name zijn lange lijnen en mooie verhoudingen gaven de doorslag voor deze positie. De tweede positie was voor de camel bok Ferdinand (Agador 49 v.d. Bokkerijdersburch). Wellicht nog meer correct in zijn onderdelen dan het kopnummer, maar de laatste uitstraling weerhield hem van de koppositie.

In de laatste rubriek presenteerde zich een duidelijke winnaar. Deze stippelbok van G. Druijff blonk uit in belijning en halsaanzet. Met deze deelnemer was de tweede positie het hoogst haalbare voor het bokje Fidel van Fam. v. Eck.

 

De kampioensrubriek werd vertegenwoordigd door vier bokken, waarvan drie de naam Duncan v.h. Averheino als vader achter hun naam konden schrijven. Met recht kon de zwartstippel van G. Druijff gekroond worden als kampioen. De reserve titel kwam op naam van Floyd. De andere twee Duncan zonen van G. Druijff en P. Derks hadden met deze twee voorlopers het nakijken.

 

De spits bij de geiten werd afgebeten door een Duncan dochter van P. Derks. De tweede positie, een Hanno v.d. Lange Weide dochter van Mevr. van de Brink, was fraaier van type,  maar haar beenwerk verwees haar naar de tweede plaats.

De goede fokronde van G Druijff werd direct ook in de tweede rubriek bevestigd. Een Baron v.d. Rheewold dochter van fraai type en correcte onderdelen voerde hier de boventoon. De terechte tweede was eveneens een geitje van G. Druijff.

De volgende rubriek werd beheerst door twee Hanno v.d. Lange Weide dochters. De bruin stippel van Mevr. V.d. Brink moest helaas door bemerking op de benen, maar met fraai type,

het afleggen tegen het zwarte geitje van P. Derks.

Door het grote aantal gefokte geitjes kon eveneens een Duncan geitje van G. Druijff in de volgende rubriek de kar trekken. En al zou er concurrentie zijn, ook de tweede positie kwam op zijn naam te staan.

De laatste rubriek ging de eer naar Fien. Een Baron v.d. Rheewold geitje van Fam. van Eck. Een geitje van lange lijnen en correct in al zijn onderdelen. Alleen de kleur zorgde bij dit geitje voor de nodige relevante discussie. Wat kan kleur namelijk van invloed zijn op een optische beoordeling? Ook in deze rubriek deed G. Druijff van zich spreken met een goede 1B positie.

 

De kampioenskeuring werd vertegenwoordigd door twee geitjes van G. Druijff, twee van P. Derks en één van fam. van Eck. Gezien het verloop van de dag en de getoonde kwaliteit was de toewijzing van het kampioenschap en het reservekampioenschap aan twee zwartstippel geitjes van G. Druijff geen grote verrassing. Dieren die het komende keuringsseizoen de nodige aandacht zullen trekken.

 

De fantastische verzorgde lunch, de deskundige begeleiding van Johan, en de positief ingestelde deelnemers van deze bijeenkomst zorgde wederom voor een gezellig hobbydag.

Voor een ieder die een bijdrage heeft geleverd: Bedankt!!!

 

Open show Centraal Nederland te Vlierden

 

Datum :                           Zaterdag, 15 september 2018

Manege open:                   09.00 uur

Aanvang:                         10.00 uur

Adres:                             Manege Tielemans

Brouwhuisweg 46

5756 PR Vlierden

UBN nummer manege:        2435123

Inschrijvingen:                   Inschrijvingen dienen vóór 1 september 2018 binnen te bij:

Arno van Lier

Napoleonsbaan Noord 38b

5991NW Baarloo

06-3138 2323

Dringend verzoek:          i.v.m. het werk dat verzet moet worden om het boekje samen te stellen a.u.b. tijdig inschrijven

 

 

 

Ingeschreven kunnen worden:

  • Alleen geregistreerde dieren met twee oormerken of tatoeage die geboren zijn voor 1 mei 2018 en op naam van de inzender staan
  • Fokgroepen bestaande uit: moeder-dochter-kleindochter
  • Eigenaarsgroepen bestaande uit: minimaal drie zelf gefokte dieren. De in te zenden dieren dienen op naam te staan en eigendom te zijn van de inzender
  • Keuring groepen alleen bij minimaal twee inzenders per rubriek

 

De regels van het L.N.V. waaraan men moet voldoen t.a.v. het deelnemen aan keuringen zijn in vorige uitgaven van de ‘Dwerggeit’ te vinden onder Keuringsreglement.

 

Kosten:

De inschrijfkosten zijn € 4, – per dier, groepen gratis en € 4, – per catalogus, over te maken op bankrekeningnummer NL81ABNA0437969525 t.n.v. Dwerggeitenvereniging Centraal Nederland of ter plekke contant te voldoen.

 

Consumpties:

Zoals gebruikelijk wordt tegen een geringe vergoeding voor koffie, thee, limonade en bier gezorgd. Verder kunnen er tegen betaling in de ochtend frites en snacks besteld worden, die in lunchpauze geleverd worden.

 

 

Het bestuur van Centraal Nederland.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.