Regelgeving I&R

Beste leden,

 

In de afgelopen maanden hebben wij een brief geschreven aan het ministerie over onze bezwaren m.b.t  een aantal aanpassingen in het IenR systeem alsmede over  de extreem hoge bestuurlijke boetes die werden voorgesteld. Wij hebben hiertoe besloten omdat het gevoerde overleg met RVO geen enkel resultaat opleverde

Hierop volgend hebben wij  een goed inhoudelijk overleg gehad met de Directie Dierlijke Agroketens en Dierwelzijn van het Ministerie.

Verder hebben zeer veel leden deelgenomen aan de internetconsultatie !  Ook nu weer is gebleken hoe belangrijk uw reactie kan zijn.

 

Het ministerie is niet tegemoetgekomen aan alle punten die we hebben ingebracht maar de minister heeft wel gehoor gegeven aan onze belangrijkste bezwaarpunten. Wij zijn blij met de behaalde resultaten.

Dit belangrijkste aanpassingen die worden doorgevoerd zijn:

  1. De minister zal in de nieuwe regelgeving niet meer opnemen dat na een tweede nummerverlies het betreffende schaap/geit moet worden omgenummerd met HETZELFDE nummer.  De huidige omnummerpraktijk blijft dus  gehandhaafd.
  2. De bestuurlijke boetes worden voor niet commerciële dierhouders gehalveerd ( er wordt een matigingsclausule in de regelgeving opgenomen) !  Er blijven nog wel stevige boetes bestaan als men ernstige overtredingen begaat
  3. De minister heeft nadrukkelijk  in haar brief aan de Kamer gesteld, dat het gekozen handhavingsinstrument proportioneel zal zijn in relatie tot de overtreding.  Ze voegt hier nog aan toe “Een vergissing is menselijk”   M.i is dit een heldere visie in de richting van de NVWA.

D  De invoer van de nieuwe bestuurlijke boetes worden uitgesteld tot 1 juli 2019.

 

Wij hebben in het overleg ook  aangegeven ( omkleed met voorbeelden) dat er bij de kleine en hobbymatige dierhouders een breed gedragen frustratie  bestaat over de handelwijze van de NVWA.  Als antwoord hierop zegt de Minister in haar brief  dat er  een overleg met de NVWA komt over het interventiebeleid voor de Regeling IenR waarbij proportionaliteit het uitgangspunt is.

 

Zie in de bijlage de brief die de minister  heeft gestuurd aan de Tweede Kamer

 

Met vriendelijke groet,

 

Jan van der Zanden

Secr. Platform KSG

Jaarprijskampioenen

Oproep nieuwe redactie jaarprijskampioenschap.

Wat als een nieuw initiatief in 2000 ooit is begonnen, is inmiddels een vaste waarde en invulling op de afsluitende NFD vergadering van het jaar en in het afsluitende nummer van ons maandblad.

Echter is het na een kleine 20 jaar tijd voor een nieuwe samenstelling en willen we het stokje graag overdragen.

Middels deze weg zoeken we een nieuwe redactie voor het jaarprijskampioenschap.

Dit houd in:

  • Het bijhouden van de uitslagen;
  • Punten toekennen aan deze uitslagen;
  • Het schrijven van de jaarprijsstukken.

Voel je je geroepen om iets te doen voor onze vereniging, laat dit dan weten aan de redactie en wie weet komen de jaarprijsverhalen dit jaar wel van jou hand!

Groet Hilko & Marco

 

 

Keuring Stuifzand

Voor de Open Show van Noord Nederland die gehouden wordt op zaterdag 22 September a.s. hebben 26 deelnemers zich aangemeld.

Het aantal ingeschreven dieren voor deze Open Show is 130 stuks. Hiervan zijn 20 bokken en 110 geiten.

De locatie is Manege de Buitenwijck Stuifzandseweg 59a 7934 PN Stuifzand.

Het bestuur van Noord Nederland nodigt iedereen uit om onze laatste Open Show in 2018 te komen bezoeken.

Het aanvangstijdstip is 10.00 uur.

Bokkennummer “de Dwerggeit”

Het heeft even geduurd, maar hij komt eraan! Het jaarlijkse Bokkennummer.

Door vakanties, vele kopij (dank hiervoor), Bokkendag etc, zal het 4de nummer van ons maandblad (met maarliefst 80-pagina’s!) eind volgende week op de mat vallen.

Bijgesloten enkele screenshots.

Alvast veel leesplezier en tot oktober!

Nieuwe kopij blijft welkom.

 

 

 

dwerggeit 3dwerggeit 2dwerggeit 1

Karin v.d. Wolfhaag en Ursela 457 v.h.Averheino Nationaal Dagkampioen

Op de Nationale geitenkeuring in Leusden zijn vandaag Karin van de Wolfhaag van de fam. Vaessen uit Bingelrade en Ursela 457 van het Averheino van de fam. Bruggink uit Haarle de Dagkampioenen geworden.

Alle kampioenen van harte gefeliciteerd!

De uitslagen staan bij het kopje Keuringen en de volledige Catalogus staat ook online.

De fotoreportage die Dick Kattouw van deze dag heeft gemaakt vind u onder deze LINK

213 geiten ingeschreven voor Nationale

Voor de Nationale zijn 213 dieren ingezonden (43 meer dan vorig jaar) door 42 inzenders (vorig jaar 35). Er zijn nog 2 eigenaarsgroepen ingeschreven.

Het beloofd een mooie en drukke dag te worden. We zien jullie graag op 1 september in Manege Nimmerdor!

Aanvang keuring: 9:30 uur